ILMASTOINTI KUNTOON!

Näin huolehdit ilmanvaihtolaitteistosta 


Kanavisto tulee puhdistaa 5–10 vuoden välein.

Suodattimet tulisi vaihtaa kaksi kertaa vuodessa, ruuhka-alueilla tai rakennustyömaan lähistöllä vielä useammin.

Suodatin kannattaa välillä tarkastaa silmämääräisesti ja puhdistaa se.

Venttiilit voi puhdistaa normaalin suursiivouksen yhteydessä. Älä muuta säätöarvoja.

Noudata laitteen valmistajan ohjeita. Jos kosteus tiivistyy peiliin tai pyykki ei kuivu alle vuorokaudessa, ilmanvaihto on liian pienellä.

Liesituulettimen rasvasuodatin tulee puhdistaa laitevalmistajan ohjeiden mukaan. 

Ilmansuodattimet on hyvä vaihtaa keväällä ennen katu- ja siitepölyajan alkua. Toinen vaihto on syytä tehdä syksyn aikana.

Lähde: nuohoojat.fi, hengitysliitto.fi

  • Toimiva ilmanvaihto auttaa pitämään rakennuksen terveenä ja viihtyisänä
  • Ilmanvaihtojärjestelmä vaatii säännöllistä huoltoa ja puhdistusta

Suuri osa ajastamme kuluu sisätiloissa. Siksi ei ole sama, millaista ilmaa niissä hengitämme. Ilman epäpuhtaudet ja kosteus voivat aiheuttaa terveysongelmia ja pidemmän päälle myös vahingoittaa rakennusta.


Jotta sisäilma pysyy hyvänä, ilmanvaihdon täytyy olla kunnossa. Olipa ilmanvaihtojärjestelmä koneellinen tai painovoimalla toimiva, tärkeää on sen säännöllinen puhdistus ja huolto. Tämä työ on hyvä antaa ammattilaisen tehtäväksi. 


Asuinrakennuksissa ilmastointijärjestelmä pitää puhdistaa vähintään 5 - 10 vuoden välein. On myös paikkoja, joissa puhdistus on tehtävä paljon useammin. Näitä ovat esimerkiksi monet julkiset tilat ja eri alojen työskentelytilat.
 
Ilmanvaihdon säädöt oikealle tasolle


Ilmastointijärjestelmän huoltoon kuuluu myös ilmavirtojen mittaus ja säätö. Jos sisäilma tuntuu tunkkaiselta, syynä voi olla puutteellinen ilmanvaihto. Pidemmän päälle se voi aiheuttaa myös kosteuden kertymistä rakenteisiin. Liian suurelle säädetty ilmanvaihto taas saa aikaan vetoa ja ylimääräistä energianhukkaa.
 
Jos sisäilman laatu tai ilmanvaihtojärjestelmän kunto mietityttävät,
kannattaa kysyä neuvoa asiantuntijalta. Tarvittaessa tilanne ja huoltotarve voidaan arvioida myös paikan päällä käymällä.